The Netherlands Embassy in Dhaka, Bangladesh

Reisadvies Bangladesh

Laatst gewijzigd op 10-01-2017 | Nog steeds geldig op 23-03-2017

Er is sprake van een verhoogde terrorismedreiging ook tegen buitenlandse doelen. Mijd plaatsen waar regelmatig buitenlanders komen. Verplaats u per auto.

Kaart bij reisadvies Bangladesh

Download de kaart (PDF, 259 kB)

Go to the top

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Dhaka, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

Go to the top

De laatste ontwikkelingen

Mijd plaatsen waar regelmatig buitenlanders komen. Verplaats u per auto.

Er is sprake van een verhoogde terrorismedreiging ook tegen buitenlanders gericht. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen via bijvoorbeeld de lokale media.  Volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

Stakingen, verkeersblokkade en demonstraties.

Door politieke partijen worden er regelmatig plaatselijke of landelijke 24-uurstakingen afgekondigd, de zogenoemde ‘hartals’. Bij deze hartals en bij demonstraties kunnen veiligheidsincidenten voorkomen. Bijvoorbeeld het in brand steken van bussen of auto’s en het op straat gooien van kleine explosieven. Ook kan het transport ernstig gehinderd worden.

Blijf op de hoogte van de actuele ontwikkelingen en veiligheidssituatie. U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Blijf op de hoogte

Download de 24/7 BZ Reis app in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

 

Go to the top

Algemeen

Demonstraties

In Bangladesh kunnen demonstraties en 24-uursstakingen voorkomen. Deze kunnen gepaard gaan met geweld en het verkeer hinderen. Vermijd daarom demonstraties. Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen en de veiligheidssituatie.
U kunt bijvoorbeeld het plaatselijk nieuws volgen via de lokale media. Of vraag bij uw hotel om informatie. Let op: de mogelijkheid bestaat  dat in tijden van politieke spanning sociale media (tijdelijk) worden geblokkeerd. Dit geldt voor Facebook, WhatsAapp en Viber.

Verkeersveiligheid

Het verkeer en (openbaar) vervoer in Bangladesh zijn gevaarlijk:

 • In het verkeer houdt men zich slecht aan de regels. Daardoor zijn er veel ongelukken.
 • Bussen zijn vaak in slechte staat en niet betrouwbaar.
 • (Veer)boten in Bangladesh zijn vaak oud en overvol. Daardoor zijn er regelmatig scheepsrampen en verdrinken soms honderden mensen tegelijk.

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Reis in het donker niet buiten de steden.
 • Wilt u met de auto reizen? Schakel dan een goede chauffeur in die de omgeving kent.
 • Reis niet met een overvolle veerboot.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 832 25 01 - 9 (politie), 933 01 88 - 89 (ambulance), 199 (brandweer). Deze alarmnummers zijn alleen te bereiken in Dhaka.

Nederlandse ambassade in Dhaka

Voor informatie over de Nederlandse ambassade raadpleeg de website van de Nederlandse ambassade in Dhaka.

Heeft u hulp nodig?

Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.

Go to the top

Onveilige gebieden

Overal in het land kunnen zich in verband met de onrustige politieke situatie veiligheidsincidenten voordoen.

Chittagong Hill Tracts

Buitenlanders mogen alleen naar de Chittagong Hill Tracts reizen met toestemming van de autoriteiten.

In verschillende gebieden zijn piraten actief:

 • de Baai van Bengalen;
 • de Sundarbans;
 • de grote rivieren (incidenteel).

Wees altijd op uw hoede in deze gebieden.

Go to the top

Criminaliteit

Reizigers kunnen in Bangladesh met diefstal en berovingen te maken krijgen. Bandieten overvallen soms treinen, bussen en boten. Dieven werken vaak in paren op motorfietsen en in ‘baby-taxi’s’ (kleine 3-wiel taxi’s).

Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd baby-taxi’s en riksja’s (2-wielige karretjes met fiets-chauffeur).
 • Bestel een taxi per telefoon, deze zijn meestal betrouwbaarder. Blijf wel opletten.
 • Let goed op in het openbaar vervoer. Het is beter om niet alleen met het openbaar vervoer te reizen, zeker ’s nachts.
 • Na zonsondergang niet te voet de straat op te gaan.

In Bangladesh worden soms (niet-westerse) kinderen of zakenlieden ontvoerd voor losgeld.

Go to the top

Terrorisme

Op 1 juli 2016 is een restaurant in Dhaka in de wijk Gulshan II aangevallen. Daarbij zijn 20 hoofdzakelijk buitenlandse gasten omgekomen. Al eerder kwamen buitenlanders om tijdens een aanslag (september/oktober 2015). Een aantal van de terroristische aanslagen van de laatste twee jaar is opgeëist door IS (Islamitische Staat) dan wel AQIS (Al Qaeda). In verband met aanhoudende terrorismedreiging ook tegen westerse doelen en westerlingen, raden wij u aan:

 • plekken waar veel buitenlanders komen te mijden zoals bijvoorbeeld openbare ruimten van  internationale hotels, grote supermarkten, restaurants, clubs en andere drukke plaatsen waar veel mensen komen;  
 • niet na zonsondergang de straat op te gaan;
 • uzelf zoveel mogelijk per auto te verplaatsen.
Go to the top

Lokale wetten, regels en gebruiken

Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Bangladesh bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Deze wetten, regels en gebruiken zijn soms heel anders dan u in Nederland gewend bent.

Homoseksualiteit is niet algemeen geaccepteerd

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Bangladesh. Houd daar rekening mee in de manier waarop u zich opstelt en uit.

Go to the top

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Go to the top

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten te voorkomen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Moet u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis? Dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

In de wintermaanden is er meer luchtvervuiling in de grote steden. Dit geldt met name voor Dhaka.

Go to the top

Natuurgeweld

In Bangladesh kunnen van maart tot en met november tropische stormen en cyclonen voorkomen. Dan kunnen er ook overstromingen zijn. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en laat u goed informeren over de situatie.

Met enige regelmaat worden aardschokken gevoeld.

Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:

Go to the top

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Bangladesh in Den Haag. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Go to the top

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Go to the top